Hírek


Kisgépkezelői képzés Hargita megyében

2019-11-26 22:19:14

A Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Budapesti Tűzoltó Szövetség 3 napos kisgépkezelői képzést szervezett a Hargita megyei tűzoltóságok számára.

A Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Budapesti Tűzoltó Szövetség kisgépkezelői képzést szervezett a Hargita megyei tűzoltóságok számára az érintett területeken.

A szakmai program 2019. november 20-án kezdődött, amikor is Kelemen Zsolt (Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke) átadta a Steyr típusú tűzoltó gépjárművet a máréfalvai önkéntes tűzoltók számára. Az érkezéskor a település apraja nagyja fogadta a delegációt, és azon nyomban a gépjárműfecskendő kipróbálásra került.

A rendezvényt  Cimpoesu Stelian  (Hargita megyei Sürgősségi Felügyelőség Főfelügyelője) nyitotta meg és ismertette a jelenleg működő hivatásos szervezetek felépítését és kiemelte az  önkéntes egyesületek szerepvállalását a térség sürgősségi ellátásában. Bíró Barna Botond (Hargita Megyei közgyűlés alelnöke) a helyi pályázati lehetőségeket vázolta fel. Molnár Tibor (Szentegyháza település polgármestere) is köszöntötte a résztvevőket a településen.  A rendezvény házigazdája, Albert Csaba (Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke) kiemelte, hogy mennyire fontos a közös felkészítés, valamint az elméleti és gyakorlati ismeretek bővítése. A szakmai napok programjait Kelemen Zsolt ismertette, aki bevezetőjében kiemelte a hatékony tréningekhez szükséges innovatív e-learning tananyag hasznosságát. Végezetül bemutatta a Budapesti Tűzoltó Szövetségnek és tagszervezetének, a MAGOR Katasztrófa-elhárításban Résztvevők Támogatásáért Egyesületnek a trénereit, akik a képzés előkészítéséért és megtartásáért feleltek. Ezt követően a résztvevők kisebb létszámú munkaműhelyekben kezdték meg a munkát. Az első műhelyben tájékoztatást kaphattak a kárhelyszíni egészségügyi ellátásról, valamint elsősegélynyújtás alapjairól, Moldován András és Zolta Tibor (MAGOR Egyesület) tolmácsolásában. A további munkaműhelyekben kisgépkezelői elméleti ismereteket e-learninges tananyagon keresztül mutatott be, Juhász Péter (BTSZ Oktatási és Képzési kabinet vezetője), valamint a gyakorlati helyszínen a munkavédelmi előírások betartását, egyéni védőeszközök használatát és a kisgépek felülvizsgálatának fontosságát  ismertette Ökrös Árpád (MAGOR Egyesület) és Györgyfi Sándor (Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke).

A szakmai program a második napon Zetelakán folytatódott, ahol Nagy Attila (Zetelaka polgármestere) fogadta a megjelenteket a település új tűzoltóságán. Polgármester úr bevezetőjében megköszönte a helyi tűzoltóság munkáját, valamint a szervezőknek fejezte ki háláját, hogy a települést is bevonták a helyszínek közé. A délelőtti program első előadója Kelemen Zsolt volt, aki a Kárpát-medence tűzoltóságainak fejlesztési irányainak lehetőségeit ismertette, majd Perge Kinga a (Külgazdasági és Külügyminisztérium Duna Régió Stratégia vezető tanácsadója, a MAGOR Egyesület elnöke) tartotta meg tájékoztatóját a pályázati lehetőségekről, valamint a Duna Régió  Stratégia jelenlegi irányvonalairól, valamint az gyakorlati képzés és a stratégiai szintű törekvések kapcsolódási pontjairól.

Ezt követően a munkacsoportokban légzőkészülékek megfelelő használatáról, és biztonsági szabályairól, valamint az e-learninges tananyag használatáról esett szó. Az egészségügyi szekcióban súlyos vagy eszméletlen sérültek ellátásával kapcsolatos ismereteket kaptak az önkéntes tűzoltók.

A harmadik nap aktívan folytatódott a tréning. Ezen a napon a trénerek gépjárműismeretet, vezetéstechnikát, szivattyúismeretet és újraélesztést érintettek a foglalkozásokon, valamint egy valósághű szituációt is fel kellett dolgozniuk a csoportoknak elméleti szinten. Az adományozott tűzoltó gépjármű gyakorlati áttekintése számos kérdést vetett fel.

A trénerek a háromnapos intenzív képzés alatt hasznos tanácsokkal látták el a bajtársaikat, izgalmas szakmai tapasztalatcserérét és tudás-megosztást biztosított a képzés.

 

 


Kapcsolódó képek:

Vissza