Isztambulban felavatták gróf Széchenyi Ödön emléktábláját

2020-10-07 13:04:00

A Magyar Tűzoltó Szövetég 150 éve, gróf Széchenyi Ödön által történt megalapítása, valamint szintén a nevéhez fűződő magyar és a török szervezett tűzoltóság létrehozása tiszteletére 2020. október 7-én megemlékezést tartottak az Isztambuli Tűzoltó Múzeumban.

A pandémia veszély miatt a magyar tűzoltó delegáció kiutazására nem volt lehetőség, ezért a szervezetet Keller László, Magyarország Isztambuli Főkonzulátusa vezetőjének megbízásából Lakatos Veronika első beosztott és Dr. Fodor Gábor igazgató képviselte. Az eseményen felavatták Kovács Zoltán szobrászművész gróf Széchenyi Ödönről mintázott, és Szabó Tamás szegedi ötvösművész műhelyében készített bronz emléktáblát, illetve átadták az életrajzáról írt kiadvány török nyelvű példányait. Az életrajzot Dr. Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója írták.

Az emléktáblát és a kiadványokat a Magyar Tűzoltó Szövetség a Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2019-ben nyújtott forrásokból adományozta. Az eseményen részt vettek a főkonzulátus, valamint Isztambul önkormányzatának és tűzoltóságának vezetői, illetve képviselői, ahol felolvasták Dobson Tibor tű. dandártábornok, az említett szövetség elnökének köszöntőjét.

Az eseményen részt vett Remzi Albayrak, az Isztambul Nagyvárosi Önkormányzat Tűzoltóság Főosztályának vezetője, Kerim Altug, az Atatürk Könyvtár és a Tűzoltó Múzeum igazgatója is.