Hírek


Beszámoló sikeres pályázati tevékenységről

2021-01-26 18:40:30

A katasztrófák nem ismernek sem határokat, sem járványokat; a felkészülés sem állhat meg

Környezeti Kockázatok Prioritási Terület Katasztrófakezelési Munkacsoport 2020 évének értékelése

A 2020-as évi globális pandémia sok szektor leállását eredményezte. Van azonban, ami nem állhat meg, ez pedig a katasztrófákra történő felkészülés.

A katasztrófák előfordulásának és intenzitásának növekedésével egyre nagyobb az igény a határon átnyúló és regionális szintű együttműködésre. Az Európai Unió Duna Régió Stratégia (EUSDR) Környezeti Kockázatok Prioritási Területe (PA5) ezért kiemelt figyelmet fordít a katasztrófa felkészülés és reagálás támogatására. Ennek megalapozására a 2020 tavaszán életbe lépett, megújult Cselekvési tervben a prioritási terület kiemelt céltevékenysége lett a katasztrófakezelés témaköre:

„3. A katasztrófamegelőzés és a felkészültség erősítése a kormányzati és nem kormányzati szervezetek között.

3.1.: A katasztrófaelhárításban részt vevő szereplők (szakmai és önkéntes, operatív, taktikai és stratégiai szintű) közös felkészülési tevékenységeinek (például regionális gyakorlatok, közös képzési tevékenységek, know-how megosztása, kapacitások szabványosítása) támogatása;

3.2.: A polgári védelmi egységek harmonizált képzése és kapacitásépítése az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa (DG ECHO) alapján, a koordináció, az átjárhatóság, az eljárások és az önellátási képesség javítása érdekében;

3.3. A katasztrófakockázat csökkentésének támogatása regionális és helyi szinten, a közvélemény figyelmének felhívása mellett;

3.4. Innováció és technológia a katasztrófaelhárítás támogatására (VR, drone, IT megoldások, térképezés).”

Az új Cselekvési tervvel párhuzamosan a PA5 a Duna régió 14 országának szakértőiből álló Irányítótestületének jóváhagyásával létrehozta a Katasztrófakezelési Munkacsoportot (Disaster Management Working Group, DM-WG), valamint kidolgozta az elsődleges koncepcióját is céljait tekintve. Ez alapján a munkacsoport platformot biztosít a Duna országok érintett szervezetei számára, elősegítve ezzel az együttműködést, tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztását, standardizálást és harmonizálást.

A DM-WG tagjainak jelölésére elsődlegesen a PA5 Irányítótestületi tagjainak volt lehetősége, a célcsoport a katasztrófakezelésben résztvevő kormányzati és önkéntes (nem kormányzati) szervezetek képviselői voltak. Emellett a PA5 szakértői közvetlen meghívással is bővítették a tagságot olyan szervezetek bevonásával, amelyek jelentős tapasztalattal rendelkeznek nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtás területén. A nemzetközi munkacsoport elnöklésére Kelemen Zsoltot, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnökét, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnökét kérte fel a prioritási terület.

A 2020-as év kihívásai ellenére a tavasz végére 8 Duna ország (Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország) 21 szervezetétől 25 taggal rendelkezett a DM-WG, amelynek első (virtuális) találkozójára is sor került.

A határozott célkitűzések mellett már az első év során alakultak konzorciumok és projektötletek a PA5 szakértők aktív támogatásával. A témák fontosságát jelzi, hogy öt projektjavaslat részesült pozitív elbírálásban (lásd az alábbi táblázatban a nyertes projekteket) a különböző támogatási forrásokra beadott pályázatok közül.

A PREP-R projekt fő fókusza a Nyugat-Balkáni terület klímaadaptációs tevékenységeinek elősegítésére irányul. A pályázat megvalósítását távoktatási platform fejlesztési profillal rendelkező cég koordinálja azzal a céllal, hogy fenntartható képzési rendszer bevezetésében segítse a szerb és bosnyák tűzoltó szervezeteket. A projekt egy éves kifutású, és közel 100 beavatkozó felkészüléséhez járul hozzá.

A RISKHUB projekt megvalósítása 2020. november 1-jén kezdődött magyar megyei tűzoltó szövetségek és szlovák önkormányzatok és önkéntes tűzoltó egyesületek együttműködésével. Célja az önkéntes tűzoltók felkészültségének növelése a klímaváltozásokkal kapcsolatos kockázatokra. Átfogó képzési program és kapacitás fejlesztés is része a 2 éven át tartó projekttevékenységeknek.

A Duna Régió árvízveszélyeztetettsége miatt szükségszerű felkészülni a nagy áradásokra a Dunán vagy a Tisza-folyón. A PROFOUND projekt keretein belül egy nagyszabású nemzetközi árvízi védekezési gyakorlat megszervezésére kerül sor, ahova a partnerországokon kívül számos más ország mentőszervezetei is meghívást kapnak. A regionális szintű segítség-nyújtás kereteinek kidolgozás kiemelt célja a PA5 DM-WG-nek, így a 2021-ben induló 2 éves projekt jelentős tapasztalat szerzési lehetőséget jelent.

A DM-WG tevékenységeinek és másfél éves programterv megvalósítására állt össze a DiMaND projekt és konzorciuma, amely 6 ország részvételével nyert támogatást. A megvalósítás során a partnerországokon túlmenően számos további társult partner vesz részt Bulgáriából, Romániából, Ausztriából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovákiából. A pályázat kiemelt célja szakértő fókuszált megbeszélések szervezése, valamint tudásbázis létrehozása a Duna Régió katasztrófakezeléssel foglalkozó szervezetei számára.

Az árvízi felkészültség fejlesztését célzó Horizon 2020 támogatású DAREnet projekt (http://darenetproject.eu/) PA5 támogató levél kiadására 2017-ben került sor, azóta a szakértők nyomon követik a projekt alakulását. A DAREnet és további három projekt együttműködésében webinárium szervezésére került sor 2020 júniusában. Az esemény a „Just-in-time-trianing” („helyben történő kiképzés”) témakörét dolgozta fel és csaknem 250 résztvevője volt. A DM-WG elnöke a DAREnettel közösen az árvízi védekezés témájában tartott előadást. 

Ami pedig a PA5 részvételével zajló eseményeket illeti, 2020 júliusában az ENSZ Magas Szintű Politikai Fórum 2020 mellék-eseményén, a „Water-related Disaster Risk Reduction (DRR) under the COVID-19 Pandemic” elnevezésű virtuális találkozón felkérésre előadást tartott a PA5 terület szakértője a Duna Régió Stratégia és a prioritási terület katasztrófakezelési vonatkozású eredményeiről.

2020 szeptemberében a Magyar Tűzoltó Szövetség Szakmai nap megtartására hagyományosan Balatonföldváron került sor szabadtéri kiállítás keretein belül. „A magyar önkéntes tűzoltóknak az oltási és mentési feladatokon túl rendkívül komoly szerepük van a helyi közösségek erősítésében, a hagyományőrzésben és a nemzeti összetartozás megerősítésében is„ - jelentette ki Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a megnyitó beszédében.

Az eseményen a Budapesti Tűzoltó Szövetség a EUSDR PA5-tel közös standján fogadta az érdeklődőket a katasztrófakezelési munkacsoport célkitűzéseinek, projektjeinek és finanszírozási lehetőségek bemutatásával. Az esemény az akkor aktuális járványügyi szabályok betartásával sikeresen zárult.

A PA5 DM-WG a DAREnet projekttel közös szakmai rendezvényére, a „2nd Annual Practitioners Forum”-ra az online térben került sor 2020 végén. Az esemény fő témái a tréningek és katasztrófa-felkészüléssel kapcsolatos tevékenységek voltak regionális és árvízi védekezés fókusszal. A kétnapos virtuális esemény első napján szakmai konzultációra került sor, ahol a résztvevő szakértők, beavatkozók, kutatók és döntéshozók a tréninglehetőségeket és jó gyakorlatokat, valamint a regionális segítségnyújtás témáit dolgozták fel.

A munkaműhely eredményeit és a résztvevők ajánlásait a szervezők összesítették, mivel ez képezte az alapját az esemény második napján sorra kerülő panelbeszélgetésnek, amelyre nemzetközi szervezetek magasabb szintű képviselőit hívták meg a szervezők.  Az Európai Bizottság Polgári Védelmi és Humanitárius Segítségnyújtási Főigazgatósága (DG ECHO), a Regionális és Urbánpolitikai Főigazgatósága (DG REGIO), a Mikrációért és Belügyekért Felelős Főigazgatóság (DG HOME), a Duna Transznacionális Program (DTP) képviselői mellett a PA5 DM-WG elnöke vett részt a panelbeszélgetésen. A két nap eredményeinek összefoglalása, valamint további információk az esemény honlapján érhetők el.

Az esemény részvevőnek egyhangú véleménye szerint nagyon fontos párbeszéd kezdődött meg, amelyet további döntéshozók bevonásával akár, de mindenképp folytatni érdemes. Ennek megfelelően a DAREnet és a PA5 DM-WG elkötelezett abban, hogy lehetőséget teremtsen a jó gyakorlatok, tapasztalatok és szakmai vélemények megosztására a Duna Régióban.

 


Kapcsolódó képek:

Vissza