Hírek


Elindult a RISKHUB projekt

2020-11-17 20:02:13

A Budapesti Tűzoltó Szövetség vezetésével 2020. október 1-jén elindult a RISKHUB projekt megvalósítása. A két éves projekt célja erősíteni a katasztrófákra való felkészültséget és reagáló képességet az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokkal összefüggésben a magyar-szlovák határ mentén a tűzoltó szervezetek és az önkormányzatok közötti együttműködés javítása révén. 

 A megvalósításban partnerszervezetek a Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzoltószövetség, a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség, a Bősi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Szilas és Reste Önkormányzatok.

A fő célcsoportban szlovák és magyar önkéntes tűzoltók állnak. Az beavatkozók a projekt tapasztalatcserére és közös felkészülésre, tréningekre ad lehetőséget. Mobil alkalmazásban fogják rögzíteni eszközeiket, ami alapján veszélyhelyzet esetén riasztják és mozgósítják egységeiket. Az szükségletek, hiányosságok és bevált gyakorlatok alapján közös képzésekre és kapacitásfejlesztésre kerül sor. A fő célcsoport tanulási lehetőségeinek maximalizálása érdekében a képzők képzése módszert alkalmazzuk az önkéntes tűzoltóságok kulcsszereplőinek bevonásával. Kisbuszok beszerzésére is sor kerül a személyszállító kapacitás növelése érdekében. A speciális utánfutókat szakfelszereléssel látjuk el villámárvizek, extrém viharok, vegetációtüzek leküzdéséhez, valamint elsősegélynyújtáshoz. Felnőttképzési módszerekkel támogatjuk a felkészülést, ideértve a meglévő és az újonnan kifejlesztésre kerülő, szlovák, magyar és angol nyelvű e-learning modulokat is. 

A kifejlesztett beavatkozó kapacitás révén a kiképzettek a saját területükön képesek lesznek átadni megszerzett tudásukat a többi tagnak, ezáltal biztosítva az önkéntesek fenntartható képzési lehetőségeit. A közös felkészülési tevékenységek egy záró terepgyakorlattal érnek véget.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. 

Az elnyert támogatás összege: 335 859,65 EUR 

www.skhu.eu

 


Kapcsolódó képek:

Vissza