Hírek


MTSZ szakmai nap 2021 – beszámoló

2021-09-20 14:54:22

Hatalmas siker volt az MTSZ szeptember 18-án zajló szakmai napja: összesen harminchat kiállító standjait és a szakmai bemutatókat láthatta az érdeklődő közönség, a kemping másik felében pedig a Létesítményi Tűzoltóságok „Flórián kupa” Országos Tűzoltóversenye zajlott. 

A felsorakozottak előtt 10 órakor kezdődő rendezvényt Dobson Tibor tű. vörgy., az MTSZ elnöke nyitotta meg. Ezek után beszédet mondott dr. Bérczi László tű. ddtbk., országos tűzoltósági főfelügyelő, üdvözölte a résztvevőket Janko Cerkvenik, a Szlovén Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Wéber Antal tű. ddtbk., a Somogy megyei katasztrófavédelem igazgatója,  végül pedig Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanácsadó testületének elnöke is. 

 

Beszámoló

Szakmai tanulmány, régi kollégák találkozása, új kapcsolatok építése – ez volt a megkérdezettek véleménye a rendezvényről. Ehhez a jó idő is társult. A bemutatók körül érdeklődő tömegek alakultak ki, ennek ellenére a nagy területen mindenkinek bőven jutott hely, és az egymás után felkonferált eseményeket mindenki jól tudta követni.

Az esemény sztárja a Paksi Atomerőmű tűzoltóságának Renault Bronto Skylift FL60XR típusú, 60 méter munkamagasságú emelője volt, amelyet a vállalkozó kedvűek működés közben is tesztelhettek. Az 55 méterig emelkedő kosárból nem csak a kiállítás, de a tágabb környék is jó látható volt.

Elsőként a színpadon a Defibrillátor Plusz Kft. szakértői csapata tartott szakmai bemutatót és gyakorlatot tartott „életmentés automata defibrillátorral” témában, amihez már kiképzett tűzoltók is csatlakoztak. Az általuk felajánlott díjjal egy egyesület komplett kiképzést kaphat.

Ezt követően új módon és új eszközökkel történő műszaki mentést láthattak közúti balesetnél a Weber Rescue (forgalmazó: Pirotext Kft.) újdonságaival. Az esemény színfoltja (szó szerint és átvitt értelemben is) a gépjármű alatt átbújtatott sárga „mobil konténer”, amellyel a közreműködő önkéntes tűzoltók azt mutatták be, hogyan oldható meg egy elektromos gépjármű oltás utáni hűtése viszonylag egyszerűen. Magáról a konténerről a Védelem Online-on jelent meg leírás.

Ezek után ismét a színpadon volt a fókusz: a cseh GoodPro tűzoltó védőruhákat mutatták be a kollégák B-Safety Kft. közreműködésével. Erről bővebben itt.

Némi szünet után a sátrak mögötti tűzoltási területre figyelt mindenki, amikor a Hesztia Kft. bemutatójában a KÖTÉL tűzoltói demonstrálták, hogyan lehet eloltani egy lángoló gépjárművet oltóanyag nélkül, mindössze a Bridgehill tűzoltó takaróval. Az oltási képek ne tévesszenek meg senkit: a tűzoltók, hogy a rendelkezésre álló időt jól kihasználják, az átforrósodott, de eloltott személygépkocsi „statisztálásával” ízelítőt adtak Rosenbauer technológiájával végrehajtott habbal oltásból is. Erről bővebben: itt és itt található információ.

Ezután újra színpad előtti térre összpontosult a figyelem, mivel az erdő- és vegetációtűz-oltás új módszereit és eszközeit mutatta be FEWE Biztonságtechnika Kft. Erről itt lehet bővebben olvasni.

Majd egy újabb gépkocsi lett a megújított vágóeszközök prédája a SziFire Kft-nek és a szentendrei önkénteseknek köszönhetően, akik azt demonstrálták, milyen eszközökkel lehet egy gépjárműbe szorult sérültet biztonságosan kimenteni (pl. az ablakokat egybentartó fóliával, a fűrészes éleket biztonságosabbá tevő „csomagolóanyaggal”, hordággyal). A bemutató sztárjai természetesen a Holmatro akkumulátoros feszítő-vágó szerszámai voltak.

 

Közben a görgetegi önkéntes tűzoltóknak köszönhetően a kiállítás résztvevői több turnusban ebédet kaptak. 

 

A hazai kiállításhoz időzítve hozta el a Dräger Safety Hungária Kft. azt a bemutatóautót, ami a cég légzésvédelmi, bevetésfelügyeleti és védőfelszerelések terén az Interschutz-ra fejlesztett újdonságait tartalmazta. A térre kiguruló járművet nagy érdeklődés kísérte, ahogyan a személyi védőfelszereléseket bemutató kolléga demonstrációját is. A bemutató egyik eleméről, a Dräger HPS SafeGuard tűzoltó sisakról a Védelem Online-on itt írtak.

Ugyancsak nagy tömeg vette körül a Heros-Iveco Daily gépjárműfecskendő szakmai bemutatóját és a négy gépjárművel kivonuló cég standján is egész nap forogtak az érdeklődők (többek között a Heros-Mahindra gyorsbeavatkozót nézték az önkéntesek).

Újra a sátrak mögötti tűzoltási területre figyelt mindenki, amikor a siófoki tűzoltók segítségével a Dunamenti Csolnok Kft. szakembere mutatta be azt ICONOS tűzoltó tömlőt, amely 15 méter magas vízfüggönyt képezve képes megvédeni házat, erdőterületet. Erről a fejlesztésről itt lehet olvasni.

Majd a Proteng Hungary Kft. beépített tűzoltó berendezés- és oltópalack-bemutatója következett, amely gyakorlatilag pillanatok alatt eloltotta a tüzet.

A szakmai nap a végén a kiállítók által felajánlott tombolával zárult. Ízelítőül a nyeremények közül: tűzoltó védősisak, létra, 10-20-50 ezer forintos vásárlási utalvány, könyvek, védőeszközök, stb.

 

Köszönjük a kiállítóinknak az érdekes és tartalmas bemutatókat, és minden érdeklődőnek a részvételt! 

Vissza