DAREnet és PROFOUND zárórendevények Budapesten

2022-11-22 08:00:52

A DARENet (Danube River Region Resilience Exchange network) projekt utolsó éves gyakorlati fórumára és a PROFOUND (Procedures of Rescue Organizations in Flood Operations Unified in the Danube Region) projekt terjesztési konferenciájára a Danube Region Environmental Risks Priority Area (PA5) Disaster Management Working Group találkozójával közös rendezvényen került sor 2022. november 17-18. között Budapesten.

2022. november 17-én Budapesten a CTIF Duna menti országok munkacsoportja nevében Dr. Bérczi László alelnök és Kelemen Zsolt, az EU Duna Régió Stratégia Környezeti Kockázatok Prioritasi Terület Katasztrófakezelési Munkacsoportjának elnöke írta alá a szándéknyilatkozatot a Duna Régióban az alábbi területeken történő együttműködés erősítése céljából:

- konzultáció az európai jogalkotásról;
- projekt- és felmérési eredmények, statisztikák és kiadványok cseréje;
- a projektekkel kapcsolatos információk cseréje (pl. hírlevelek és médiaközlemények);
- meghívások a vonatkozó találkozókra és konferenciákra (a felek saját költségén).
Négy nemzeti tűzoltószövetség elnöke már aláírta ezt a szándéknyilatkozatot:
- Ante SANADER, a Horvát Tűzoltószövetség elnöke;
- FF. BG. DOBSON Tibor, a Magyar Tűzoltószövetség elnöke;
- Dragan ĆAPIN, a Szerb Tűzoltószövetség elnöke;
- Janko CERKVENIK, a Szlovén Tűzoltószövetség elnöke. A CTIF elnökének, a CTIF Duna Munkacsoport titkárának, valamint az Osztrák Tűzoltószövetség és a Szlovák Tűzoltószövetség elnökeinek aláírására később kerül sor.

A Szlovákiában, Romániában és Magyarországon 2022. augusztus 30. és szeptember 3. között zajló PROFOUND teljes körű terepgyakorlat kiemelt eseményeit Perge Kinga, a PROFOUND gyakorlat vezető gyakorlatvezetője és az EUSDR PA5 vezető tanácsadója ismertette. A főértékelő, Endrődi Tamás megosztotta a gyakorlat értékelésének főbb megállapításait és ajánlásait. Ezután a nemrég befejezett szlovák-magyar projektet, a RISKHUB-ot Kelemen Zsolt mutatta be. A közelmúltban a Duna-régióval kapcsolatos projektek áttekintése lehetőséget adott a résztvevőknek, hogy hasznosíthassák az eredményeket és a tanulságokat, valamint, hogy megfontolják az új javaslatokra és közös tevékenységekre vonatkozó ajánlásokat.
A főelőadásokat követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt különböző témák megvitatására a Duna-régió szintű regionális keret- és felkészültségi tevékenységekről, a határokon átnyúló együttműködésről, valamint a katasztrófaelhárítási szervezetek szabványairól és eljárásairól.
November 18-án került sor a DAREnet közgyűlésére, ahol a tagok megvitathatták a legutóbbi találkozó óta elért eredményeket.
A résztvevők megvitatták továbbá a jelenlegi javaslatokkal, a DAREnet partnerséggel és a DMWG következő évekre tervezett tevékenységeivel kapcsolatos további lépéseket.
Délután a szlovák, szerb és magyar résztvevőknek lehetőségük volt részt venni egy INTERREG A (határokon átnyúló együttműködés) találkozón, hogy közösen tervezzenek, konzorciumokat alakítsanak és összehangolják a program következő felhívásaira vonatkozó célkitűzéseiket.
A kétnapos fórum kiváló lehetőséget biztosított az információk és ötletek megosztására Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Magyarország kormányzati és nem kormányzati katasztrófavédelmi szervezetei között.