Hírek


Nemzetközi pályázati szakmai nap a BTSZ szervezésében

2019-05-05 23:34:34

A Budapesti Tűzoltó Szövetség 2019. május 3-án nemzetközi pályázati szakmai napot tartott Pilisszentiván, Solymár és Nagykovácsi településeken. A szakmai napon, több határon túli tűzoltó szervezet képviseltette magát, hazánk több megyei tűzoltó szövetségének vezetőivel egyetemben. 

A Budapesti Tűzoltó Szövetség 2019. május 3-án nemzetközi pályázati szakmai napot tartott Pilisszentiván, Solymár és Nagykovácsi településeken. A szakmai napon, több határon túli tűzoltó szervezet képviseltette magát, hazánk több megyei tűzoltó szövetségének vezetőivel egyetemben. Szlovákiából Szilas település polgármestere – Tóth Péter, és önkéntes tűzoltó egyesületi elnöke – Győri Attila, ill. a Komárnói Járási Tűzoltó Szövetség elnöke, Erdélyből a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke – Albert Csaba, Szerbiából Doroszló ÖTT és Törökfalu ÖTT települések elnök asszonyai képviseltették magukat a rendezvényen. A szakmai nap Pilisszentiván településen kezdődött, ahol a meghívott vendégek egy tűzoltási bemutatót láthattak a Pilisszentiváni ÖTE tolmácsolásában. A színvonalas bemutatót követően útra keltünk és megtekintettük a készülő Nagykovácsi tűzoltó szertárat, majd a Rozmaring Tűzoltókészülék Javító és Szolgáltató Kft-t, ahol betekintést nyerhetünk a tűzoltó készülékek gyártásába, javításába és karbantartásába.

A Nagykovácsiban eltöltött értékes perceket követően részt vettünk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság „Flórián-napi” ünnepségén, ahol Kelemen Zsolt BTSz elnök, Alföldy József a Komárnói Járási Tűzoltó Szövetség elnöke, és Ágoston Gábor a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke helyezték el közösen a megemlékezés koszorúit.

A szakmai nap további része Solymár település folytatódott. Itt Földesi János ÖTE parancsnoktól egy rövid betekintést kaphatunk a solymári tűzoltóság történelmébe, majd röviden bemutatta hazán legkorszerűbb tűzoltó laktanyáját.

A szakmai program kora délután folytatódott Solymár ÖTE oktatási és kiképzési termében, ahol csatlakoztak hazánk több megyei szervezetének elnökei. A szakmai konferenciát a házigazda Kelemen Zsolt a Budapesti Tűzoltó Szövetség Elnöke, az MTSz alelnöke nyitotta meg. Elnök úr felvázolta a Magyar Tűzoltó Szövetség pályázat előkészítési, fejlesztési és koordinálási stratégiáját a 2019-2023-as időszakra vonatkozólag, majd bemutatta a pályázati lehetőségeket.

A következő előadó Györgyfi Sándor a Hajdú-Bihar MTSz elnöke volt, aki a most futó INTERREG RO-HU pályázatot mutatta be a jelenlévőknek. Elnök úr beszélt a pályázati kiírás feltételeiről, az eszközbeszerzések helyzetéről, az eszközök későbbi felhasználásáról, és a készülő e-Learning oktatási és képzési anyagokról.

Györgyfi elnök urat Kovács András a VAS MTSz elnöke váltotta, aki bemutatta a jelenleg is zajló EFOP pályázatot, annak céljait és jelenlegi helyzetét. Az ő pályázatuk kiemelt célja, az ifjúsági tűzoltók megszólítása, toborzása és az önkéntesség erősítése térségükben, valamint az ifjúsági tűzoltók szakmai felkészültségének fejlesztése, elméleti és gyakorlati módszerekkel. 

A következő előadó Dicse Jenő, a SKILLDICT Zrt. üzletfejlesztési igazgatója volt, aki bemutatta a gyakorlatorientált elektronikus képzési rendszerüket, és a jelenleg még fejlesztés alatt álló kisgépkezelői eLearnings tananyagot, amely nagy érdeklődést váltott ki a jelenlévők részéről.

Ügyvezető urat Berentey Zsolt, az IXENIT Kft. technológiai igazgatója váltotta, aki a „VoEMan” mobil applikációs esemény szervező felületet mutatta be, amelyen felvázolta a fejlesztési lehetőségeket, a tervezett funkciókat. Ez az alkalmazás jelentősen meggyorsítaná az eseményen résztvevő szervezetek riasztását, és az eseményen való részvétel nyomonkövethetőségét.

Ez követően Perge Kinga, a MAGOR egyesület elnöke (Külgazdasági és Külügyminisztérium Duna Régió Stratégia Környezeti Kockázatok Prioritási Területének vezető tanácsadója) beszélt az új pályázati lehetőségekről, a jelenleg is zajló pályázatok helyzetéről, valamint felvázolta a résztvevők számára egy sikeres pályázat megírásának lépéseit. Előadásában szó esett a kidolgozott akciótervek létrehozásáról, az eredmények terjesztéséről, a DUNA stratégia komplex pályázatának helyzetéről, valamint a Visegrádi 4-ek pályázati lehetőségeiről.

A szakmai nap zárásaként Alföldy József, a Komárnói Járási Tűzoltó Szövetség elnöke és Ágoston Gábor, a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke a szakmai kapcsolatok fejlesztése érdekében és a pályázatokon való közös részvétel elősegítése érdekében együttműködési megállapodást írtak alá.


Kapcsolódó képek:

Vissza