Aktualitásokról az önkénteseknek

2019-11-12 11:17:53

Az önkormányzati, a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek tevékenységével kapcsolatos szabályzókról, aktuális és soron következő feladatokról zajlik felkészítés november 11-12-én a különböző tűzoltóságok vezetői és képviselői számára.

Hétfőn az önkéntes egyesületek képviselői kaptak tájékoztatást a napelemek jelenlétében történő, illetve a gázüzemű járművekkel kapcsolatos beavatkozásokról.

A felkészítést Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató általános helyettese nyitotta meg. Hangsúlyozta: a találkozó célja a párbeszéd a különböző típusú tűzoltóságokkal, köztük az önkéntes egyesületekkel, hiszen nem egy káresethez ők érnek ki elsőként. A tábornok úgy fogalmazott, ezért hasznos a napelemeket érintő tüzek oltásakor, illetve a gázüzemű járművek mentésekor betartandó lépések, fogások megismerése, átismétlése. Erdélyi Krisztián azzal zárta bevezetőjét, hogy jelenleg hatszázharminc olyan önkéntes tűzoltó egyesület működik az országban, amely együttműködési megállapodást kötött hivatásos tűzoltósággal, és mára elértük, hogy minden megyében van önállóan beavatkozó egyesület, országosan összesen ötvenöt. A tábornok úgy fogalmazott, az önkéntes egyesületek, különösen az önállóan beavatkozók jelentős fejlődésen mentek át, a katasztrófavédelem szerves részévé nőtték ki magukat.

Napelemek, napkollektorok

A nap első előadását Vinkó Kornél tűzoltó őrnagy, a tűzoltósági főosztály munkatársa tartotta, aki az egyre elterjedtebb napelemeket, napkollektorokat, napelemparkokat érintő tüzek oltásáról értekezett. Áttekintette, hogyan épülnek fel a napelemek, milyen elven működnek, hogyan kapcsolódnak a hálózatra, és milyen szakmai előírásokat kell betartani, ha napelemes berendezésekben keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat. Egy-egy tűz esetében, mondta az őrnagy, nemcsak azt kell szem előtt tartani, hogy a napelemek feszültség alatt vannak-e, fennáll-e az áramütés kockázata, hanem számolni kell azzal is, hogy az instabillá váló szerkezetek a beavatkozókra is veszélyt jelenthetnek. Mindezeken kívül Vinkó Kornél külön szólt a napelemparkokkal kapcsolatos tűzvédelmi előírásokról, tűzoltási taktikákról, illetve a napkollektorok tulajdonságairól.

Gázüzemű gépjárművek

Ezután a gázüzemű gépjárművekkel kapcsolatos beavatkozások kerültek terítékre, a részletekről Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a tűzoltósági főosztály vezetője beszélt. Mint mondta, az úgynevezett CNG- és LNG-hajtású járművek elterjedése környezetvédelmi és gazdaságossági okokra vezethető vissza. Az ezredes úgy fogalmazott, idehaza még viszonylag kevés a gázüzemű jármű, de a hozzánk érkező, vagy az országon áthaladó kocsikkal is számolni kell, hiszen azokat is érheti baleset. A főosztályvezető külön-külön is részletesen beszélt a sűrített földgáz, vagyis a CNG-meghajtású járművekről, illetve a cseppfolyósított földgázzal üzemelő, azaz LNG-t használó, jellemzően tehergépkocsikról. A gázüzemű járművek baleseténél alkalmazandó fogások között Fülep Zoltán egyebek mellett a biztonsági zóna kijelöléséről, a fennálló robbanásveszélyről, a védőfelszerelések fontosságáról, a hajtóanyag környezetbe jutásáról, a nagyobb távolságból, lehetőleg fedezékből való oltásról beszélt.

Gyakorlattervező program

A katasztrófavédelem által használt gyakorlattervező program alapjaiba Vinkó Kornél őrnagy avatta be a találkozó résztvevőit. Felidézte az előzményeket, elmondta, hogy a program egyszerűsíti, megkönnyíti a tervkészítést, a beépített modulok segítségével gyorsabban, egységes módon, azonos színvonalú terveket lehet készíteni. Elhangzott, a program alkalmas helyszínrajzok készítésére, versenyek tervezésére, de elkészíthető vele egy-egy helyszíni szemle melléklete is. Ambrus István tű. alezredes, a műszaki főosztály munkatársa arról beszélt, hogy milyen feltételek mellett lehet rendszeresíteni az újonnan beszerzett járműveket, eszközöket és felszereléseket.

Tűzoltó versenyek

A következő napirendi pont az országos tűzoltó versenyeket érintette, amelyek kapcsán Fülep ezredes hangsúlyozta, hogy a most már évente megrendezendő versenyek nem csak a kapcsolatok erősítésének fontos mérföldkövei, elsősorban a szakmai fejlődést támogatják. Megjegyezte, hogy kritikusan szemlélik a versenyek forgatókönyvét, a hasznos tapasztalatokat jövőre mindenképpen beépítik a menetrendbe.

Pályázati támogatások

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő egyebek mellett a központi pályázati támogatások rendszerét taglalta. Mint elmondta, jövőre is hétszázmillió forint áll majd rendelkezésre, és jó tapasztalat az, hogy idén a hatszázharminc együttműködő önkéntes egyesületből ötszáznyolcvankilencen éltek a lehetőséggel. A tábornok ezen kívül számos, önkénteseket érintő fejlesztési tervet is megismertetett a jelenlévőkkel, így a térinformatikában rejlő távlati lehetőségekről is beszélt.

Fórum

A képzés végén az önkéntesek képviselői olyan problémákat vetettek fel, amelyek megoldása mindenki számára tanulsággal szolgálhat. Így szó volt a fiatalok neveléséről és felkészítéséről, az SMS-ben érkező riasztások fogadásáról és azok továbbításáról, valamint az önkéntesek és hivatásosok közötti kommunikációs csatornák bővítéséről.

A rendezvény ma, kedden az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok képviselőinek továbbképzésével folytatódik a főigazgatóságon.

Fotó: Szőke Péter BM OKF