Hírek


Képzés Magyarországon a PREP-R projekt keretében

2021-05-08 14:31:35

2021 május 7-8- között Magyarországon, a Balaton közelében gyakorlat zajlik a PREP-R nevű projekt keretében (Felkészülés a klímaváltozás kockázataira a Nyugat Balkánon). A projekt végrehajtója a SkillDict nevű cég, a cél új, továbbfejlesztett képzési rendszer kiépítése.

A projekt végén közös nemzetközi gyakorlat lesz. A Szerb köztársaság Polgári Védelmi Hatósága támogató levelet adott ki a projekt számára, ezzel annak egyik kedvezményettévé vált. További kedvezményezettek a Szerb Tűzoltó Szövetség és a Vajdasági Tűzoltó Szövetség. 

A projekt fő célja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra való felkészülés, egy fenntartható felkészülési rendszer elérése. 

A kétnapos képzés célja vezető tűzoltók továbbképzése (polgári védelmi/katasztrófavédelmi oktatók oktatása), hogy képesek legyenek reagálni bonyolult helyzetekben, mint amilyenek az árvizek, erdőtüzek és más, a klímaváltozással összefüggő katasztrófák. Összesen négy-négy tűzoltó lesz jelen mindhárom területről. A képzés után a trénerek/instruktorok saját régiójukban további oktatást végeznek el, ehhez a kiképzett tűzoltók/trénerek támogatást kapnak felszerelés (utánfutó) és digitális oktatási anyagok formájában. A képzés célja tehát nemcsak az e-learning, hanem a kis motoros gépek használata, kezelése is, amelyek a hibrid utánfutón vannak más eszközökkel együtt. 

Az „E-Learning“ keretében 6 modul került kialakításra:

  1. Az instruktorok képzése
  2. Különböző eszközök/szerszámok használata (motoros fűrész, szivattyú stb.)
  3. Elsősegély
  4. Erdőtüzek
  5. Árvíz és feltörő vizek elleni védekezés
  6. Nemzetközi együttműködés

A hibrid utánfutó (750 kg össztömeggel) tartalmazza mindazon eszközöket, amelyek szükségesek a következő helyzetekben: árvízvédelem, erdőtüzek, vízfakadások, elsősegély - szívócsövek, 3 féle szivattyú, generátor, lámpák, reflektorok, szerszámok, 10-10 B, C és D cső, alapvető tűzoltási berendezések, szivattyúk föld feletti és alatti vízcsapokhoz, hátizsákok, hevederek, üzemanyag, motoros tesztelők, 1500 literes mobil víztartály, elsősegély felszerelés, hordágy stb. 

A képzés után gyakorlat következik, valamint sor kerül az adományozott felszerelés átadásátvételéről szóló megállapodás aláírására. 

Vissza