Hírek


Belga kötéltechnikai szakértők látogatása Budapesten

2023-03-26 22:23:49

Igazi szakmai összefogás!
Kötél technikai mentési tréning zajlott Budapesten belga kötéltechnikai szakértők közreműködésével. Több hónapos előkészület és többoldalú kölcsönös együttműködés tette lehetővé a program megvalósulását, amelyet az EU Polgári Védelmi Mechanizmus Szakértőcsere programja finanszírozott. 

Igazi szakmai összefogás!
Kötél technikai mentési tréning zajlott Budapesten belga kötéltechnikai szakértők közreműködésével. Több hónapos előkészület és többoldalú kölcsönös együttműködés tette lehetővé a program megvalósulását, amelyet az EU Polgári Védelmi Mechanizmus Szakértőcsere programja finanszírozott. A szakértők a belga Namur város tűzoltóságáról érkeztek közös gyakorlás céljából a HUNOR alpin technikai egységével, valamint kötéltechnikai iskolák (HEXA-Alpin Kft, Alpindustry WRS Kft.Alpinvilág Kft, Magyar Barlangi Mentőszolgálat) képviselőivel. A szakértőcsere fogadó szervezete a Budapesti Tűzoltó Szövetség tagszervezete, a MAGOR Katasztrófa-elhárításban Résztvevők Támogatásáért Egyesület volt.

A 8 profi belga alpin technikai szakembert március 20-án az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, március 21-én pedig a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon fogadták a katasztrófavédelem képviseletében. Az ötnapos közös felkészülési program során a tudás átadása, megosztása volt a fő cél. A belga szakértők a fő szervezői annak a Grimpday elnevezésű kötéltechnikai világversenynek, amelyen a HUNOR magyar csapat is rangos helyezéseket ért el az elmúlt években. Ez a verseny és szervezői csapat inspirálja a magyar kötéltechnikai szakértőket, hogy Budapesten megszervezzék az 1. Duna Kötéltechnikai Mentő versenyt ez év augusztusában. Az előkészületek részeként a lehető legváltozatosabb helyszíneken, közösen tréningeztek az alpin technikusok, lemodellezve a különböző mentési szituációkat, kipróbálva a tervezett helyszíneket. A Budapesti Óriáskerék kétségkívül a leglátványosabb helyszín volt, ami emellett szakmai kihívást is jelentett a résztvevőknek. 

A csapat közös gyakorlásának eredményeként szoros szakmai és baráti közösség alakult a belga-magyar szakértők között, ami tervek szerint csak a kezdete egy hosszútávú együttműködésnek. A namuri tűzoltók máris meghívták a magyar kollégáikat, hogy legközelebb ők látogassanak el hozzájuk egy tréninghétre.


Kapcsolódó képek:

Vissza