Belga kötéltechnikai szakértők látogatása Budapesten

2023-03-26 22:23:49

Igazi szakmai összefogás!

Igazi szakmai összefogás!
Kötél technikai mentési tréning zajlott Budapesten belga kötéltechnikai szakértők közreműködésével. Több hónapos előkészület és többoldalú kölcsönös együttműködés tette lehetővé a program megvalósulását, amelyet az EU Polgári Védelmi Mechanizmus Szakértőcsere programja finanszírozott. A szakértők a belga Namur város tűzoltóságáról érkeztek közös gyakorlás céljából a HUNOR alpin technikai egységével, valamint kötéltechnikai iskolák (HEXA-Alpin Kft, Alpindustry WRS Kft.Alpinvilág Kft, Magyar Barlangi Mentőszolgálat) képviselőivel. A szakértőcsere fogadó szervezete a Budapesti Tűzoltó Szövetség tagszervezete, a MAGOR Katasztrófa-elhárításban Résztvevők Támogatásáért Egyesület volt.

A 8 profi belga alpin technikai szakembert március 20-án az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, március 21-én pedig a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon fogadták a katasztrófavédelem képviseletében. Az ötnapos közös felkészülési program során a tudás átadása, megosztása volt a fő cél. A belga szakértők a fő szervezői annak a Grimpday elnevezésű kötéltechnikai világversenynek, amelyen a HUNOR magyar csapat is rangos helyezéseket ért el az elmúlt években. Ez a verseny és szervezői csapat inspirálja a magyar kötéltechnikai szakértőket, hogy Budapesten megszervezzék az 1. Duna Kötéltechnikai Mentő versenyt ez év augusztusában. Az előkészületek részeként a lehető legváltozatosabb helyszíneken, közösen tréningeztek az alpin technikusok, lemodellezve a különböző mentési szituációkat, kipróbálva a tervezett helyszíneket. A Budapesti Óriáskerék kétségkívül a leglátványosabb helyszín volt, ami emellett szakmai kihívást is jelentett a résztvevőknek.

A csapat közös gyakorlásának eredményeként szoros szakmai és baráti közösség alakult a belga-magyar szakértők között, ami tervek szerint csak a kezdete egy hosszútávú együttműködésnek. A namuri tűzoltók máris meghívták a magyar kollégáikat, hogy legközelebb ők látogassanak el hozzájuk egy tréninghétre.