Hírek


Felújítatta Rösch Frigyes síremlékét a Magyar Tűzoltó Szövetség

2023-06-12 15:44:24

A Magyar Tűzoltó Szövetség – együttműködve a szlovákiai Merény (Nálepkovo) Önkormányzatával –, a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatásával felújíttatta Rösch Frigyes síremlékét, halálának 100. évfordulója alkalmából. 

Az emlékmű 2023. június 11-ei avatásánál jelen voltak a Szlovák Tűzoltó Szövetség, a helyi önkormányzat, a katasztrófavédelem, valamint a Magyar Tűzoltó Szövetség vezetői, képviselői.


Rösch Frigyes 

Rösch Frigyes (1832–1923) Sopron tűzoltó főparancsnoka volt 1866 és 1911 között. Alapelve szerint „Csak jó tornász lehet jó tűzoltó és viszont”, kezdeményezésére alakult meg 1866. április 26-án a Soproni Torna- és Tűzoltó Egyesület. Rösch már korán felismerte, hogy az egyre-másra megalakuló önkéntes tűzoltó egyesületek csak egymással szövetségre lépve érhetnek el komoly eredményeket, ezért 1869-ben beadvánnyal fordult a belügyminisztériumhoz, amelyben a következőkhöz kért támogatást:

  • egy országos tűzoltószövetség létrehozása,
  • önkéntes tűzoltó tesületek létrehozása országszerte, valamint ebben segítségnyújtás a hatóságok részéről,
  • a tűzkárbiztosító társaságokat kötelezzék az ilyen egyletek támogatására.

Így aztán, habár gróf Széchenyi Ödönt szokás a magyar tűzoltás atyjaként számon tartani, valójában Rösch Frigyes volt az, aki a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség megszületése mellett bábáskodott.


A felújított síremléket Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, az MTSZ elnöke, Ondrej Klekner, Merény polgármestere és Jozef Smolinsky, a Szlovák Tűzoltó Szövetség elnöke leplezték le.

 

A síremlék felújítását
​a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatta.

 

 

Vissza