Hírek


Lakástüzek az első félévben: szinte sehol nem volt füstérzékelő

2023-07-06 13:08:21

2023 első félévében 3433 lakástűz keletkezett, 703-al kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A statisztika azonban még mindig azt mutatja, hogy rengeteg tűz megelőzhető lett volna: az esetek kevesebb, mint fél (!) százalékában volt a lakásban füstérzékelő. 

Szomorú adatok: negyvenen haltak meg lakástűzben idén, a 3433 tűzzel érintett otthon közül pedig csak 14-ben volt füstérzékelő. Ez kevesebb, mint fél százalékos arány – pontosan ezért indította a Magyar Tűzoltó Szövetség a füstérzékelők népszerűsítésére irányuló kampányát, melynek idén májusban lett vége. 

Ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A kampánnyal kapcsolatos tudnivalók ide kattintva olvashatók.

 

Statisztikák

A legnagyobb tűz május 6-án Zalaegerszegen volt, ahol egy társasház földszinti lakása gyulladt ki. A lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek, összesen 800 négyzetméteren pusztítottak. Az oltás három órán át tartott, 30 tűzoltó 11 tűzoltójárművel avatkozott be, 49 embert és két kutyát mentettek ki a társasházból.

Az első félévben keletkezett lakástüzekben 40 ember vesztette életét, a tavalyi év hasonló időszakának esetei 49 áldozatot szedtek. Öt tűzeset során – Győrben, Szigetszentmiklóson, Dabason és Tatabányán, Domaszéken – két-két ember halt meg.

A félév során naponta átlagosan 19 otthonban csaptak fel a lángok. Ezekben az esetekben 288 ember sérült meg, tízzel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 6737 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók összesen 2416 órát töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás 18 órán át tartott: április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház égett Kápolnásnyéken. 40 tűzoltó 9 járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek.

Az első félévben 405 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, 1174 embernek kellett elhagynia az otthonát. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 149 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. 79 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

A legtöbb tűz (17 százalék) konyhában, kéményben (16 százalék), illetve hálóban (9 százalék) keletkezett.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében 553-szor hívták a tűzoltókat, kicsivel kevesebbszer, mint egy évvel korábban. 118 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 5 emberen pedig már nem lehetett segíteni. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó. 

(forrás: BM OKF)

Vissza