Beszámoló a Firefighter Combat Challenge cseh bajnokságról

2023-07-18 15:50:06

A Firefighter Combat Challenge, azaz rövid nevén az FCC a világ egyik legismertebb tűzoltósport versenye, mely a Marylandi Egyetem Sportorvostudományi Központjából indult az 1975-ös évben. Ezen indultak idén júliusban magyar önkéntes tűzoltók a Magyar Tűzoltó Szövetség támogatásával – most tapasztalataikat osztják meg egy rövid beszámoló keretében.

Tallér Ákos (Csorna ÖTE)

Tallér Ákos vagyok 2011 óta az csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület aktív tagja.

Taggá válásom óta gyerekként kezdtem a  kismotorfecskendő versenyekkel pályafutásomat.

2018-ban hallottam először a TFA-ról, mivel a tűzoltóversenyeket mindig is szerettem így nem is volt kérdés hogy indulok. Újonc indulóként védőruhában, légzőkészülékkel versenyezni több volt mint megterhelő. Levegőért kapkodva, elfehéredett arccal akkor még eszembe sem jutott hogy később magával fog ragadni ez a verseny.

Azóta 4 magyarországi TFA szerepléssel illetve év közben a Magyar Tűzoltósport Egyesület által szervezett lépcsőfutó-és technikai versenyekkel szereztem több tapasztalatot és nem utolsó sorban új barátokat, ismerősöket akiknek több évnyi hazai és nemzetközi versenytapasztalatuk van. Nekik szintén sokat köszönhetek, motiválnak, támogatnak.

Június végén aztán jött egy hirtelen megkeresés ifj.Bodó Lászlótól hogy érdekel-e egy csehországi verseny. Azonnal igent mondtam és az ott tapasztalt színvonal, gyors és pontos  szervezés nagyon sok pozitív benyomást keltett a versenyről. Legnagyobb élmény a külföldi bajnokok futama volt mint egyéniben mint csapatban. Kiélezett futamok és sok esetben század másodpercek döntöttek egy-egy helyezésről.

Nekem egyetlen célom volt itt Csehországban, a Szombathelyen legutóbb megrendezett FCC- TFA versenyen elért időeredményem javítása ami sikerült így erre önmagában büszke vagyok. Illetve ezen versenyen futottam először “élesben” csapatban is amivel még jobban megszerettették velem a versenyt. Másik élmény illetve meghatározó eleme számomra a verseny köré felépült már-már családias viszony. Akivel együtt futottam cseh versenyzővel is úgy beszélgettünk mintha évek óta ismernénk egymást.

Szervezők, pályabírók és a tapasztalt bajnokok is befogadóak, segítőkészek voltak az olyan új versenyzőkkel mint én. Ezek után a tapasztalatok és élmények után tervezem a Szlovákiában és Ausztriában megrendezésre kerülő versenyen a részvételt.

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak akik lehetővé tették hogy ezen a versenyen részt tudjak venni. Igyekszem a jövőben a dobogóhoz közelebb kerülni.

Nagy Kornél (Kurd ÖTE)

Lehetőségem adódott résztvenni életem első külföldi versenyén.

A hirtelen szerveződött négy fős csapat már útközben összekovácsolódott ez jól látszott a szombati váltó versenyen is. Ez volt a verseny legnagyobb élménye számomra. Eddig csak egyéni versenyeken vettem részt itt viszont 14 csapat mérte össze erejét. A csapatokat hatalmas összetartás jellemezte nézni is jó volt hát még versenyezni is. Ezen a versenyen láthattam a sportág legjobbjait  akik elképesztő teljesítményt nyújtottak. A szervezés szintén profi volt. Látszott, hogy nem az első versenyük és az is, hogy mindent megtesznek azért, hogy a versenyző minden szempontból elégedett legyen a végén. Sok apró trükköt sikerült el lesnem és hatalmas motiváció lesz a további versenyekre való felkészüléshez.

Köszönöm Ifj. Bodó Lászlónak, hogy megszervezte a versenyen való részvételünket és a Magyar Tűzoltó Szövetségnek akik támogattak minket.